Veterinärhögskolor utbildar framtidens veterinärer och djurhälsorådgivare, som i sin tur påverkar djurhållning och smittskydd på gårdar. Den här studien fyller en kunskapslucka genom att undersöka veterinärutbildningen i ”det globala syd”. Här har forskning om studenters kunskap om zoonoser och smittskydd tidigare varit begränsad. Genom enkätsvar från 154 veterinärstudenter analyserades hur väl utbildningen förbereder dem på att hantera zoonoser, smittskyddsrutiner och biosäkerhet.

Resultaten visade att studenterna var medvetna om riskerna med zoonoser och vikten av samarbete mellan veterinär- och humanmedicin. Men att den praktiska utbildningen i smittskyddsrutiner och biosäkerhet var bristfällig. Användning av personlig skyddsutrustning var låg. Endast ett fåtal studenter var vaccinerade mot zoonotiska sjukdomar med hög yrkesmässig risk, såsom rabies.

Det fanns också en begränsad tillgång till aktuell information om antibiotikaresistens och sjukdomsutbrott. Något som kan påverka framtida veterinärers förmåga att fatta välgrundade beslut i sitt arbete.

Studien pekar på att det finns luckor i Etiopiens veterinärutbildning. En bättre anpassning av läroplanerna till One Health-fokuserad utbildning kan bidra till att minska veterinärers framtida yrkesmässiga risker och förbättra hanteringen av zoonoser.

Enligt forskarna har resultaten relevans för veterinärer, globalt sett, då biosäkerhet och smittskydd är avgörande faktorer för att förhindra spridning av zoonoser och antibiotikaresistens.

Forskarna menar att studien har konkreta policyimplikationer. Resultaten kan användas för att uppdatera veterinärutbildningen i Etiopien och andra låg- och medelinkomstländer. Genom att stärka utbildningen i smittskydd och biosäkerhet kan framtida veterinärer bli bättre rustade att hantera globala utmaningar inom djur- och folkhälsa.

Läs den fullständiga studien här.