Lex Maja har lett till fler anmälningar
Hittills har Länsstyrelsen i Värmland fått in 79 anmälningar från vård- och omsorgspersonal om husdjur som farit illa sedan den nya lagen Lex Maja infördes. Lex Maja infördes våren 2019 och innebär att vårdpersonal får bryta sekretessen och slå larm till Länsstyrelsen eller polisen om de ser djur som far illa hemma hos personer som […]
Hittills har Länsstyrelsen i Värmland fått in 79 anmälningar från vård- och omsorgspersonal om husdjur som farit illa sedan den nya lagen Lex Maja infördes.
Lex Maja infördes våren 2019 och innebär att vårdpersonal får bryta sekretessen och slå larm till Länsstyrelsen eller polisen om de ser djur som far illa hemma hos personer som får hemtjänsthjälp. Vanligtvis har man inte slagit eller gjort illa djuren aktivt, men dröjt med att söka vård då det har behövts.
Men Sveriges Veterinärförbund önskar att lagen vore ännu skarpare så att inte fler djur far illa.
– I dag är det tillåtet att göra en anmälan, men det är inte en skyldighet. Det hade vi gärna sett, säger Eleonor Fredler, ordförande i Sveriges Veterinärförbund till P4 Värmland.
Lex Maja är uppkallad efter en katt som svalt ihjäl efter det ägaren hade åkt in på sjukhus. Kattens ägare hade hemtjänst, men personalen vågade inte informera Länsstyrelsen om katten eftersom de då skulle bryta mot sekretessen.
– Där ligger ett stort ansvar hos arbetsgivaren, säger Eleonor Fredler. Att man informerar sina anställda om att lagen finns, vad den innebär och att man faktiskt i de här fallen får bryta sekretessen.