Livsmedelskontrollen påverkas av pandemin
Nära tre av fyra kontrollmyndigheter i landet har inte kunnat genomföra all livsmedelskontroll man hade planerat för under 2020. Det visar en enkätundersökning från Livsmedelsverket. Precis som de flesta verksamheter har Sveriges livsmedelskontroll påverkats av den pågående pandemin. 80 procent av myndigheterna uppger att livsmedelskontrollen har påverkats. Det kan till exempel handla om att man […]
Nära tre av fyra kontrollmyndigheter i landet har inte kunnat genomföra all livsmedelskontroll man hade planerat för under 2020. Det visar en enkätundersökning från Livsmedelsverket.
Precis som de flesta verksamheter har Sveriges livsmedelskontroll påverkats av den pågående pandemin. 80 procent av myndigheterna uppger att livsmedelskontrollen har påverkats. Det kan till exempel handla om att man har avstått från planerad kontroll av livsmedelsanläggningar. Dessutom har trängselkontroller på restauranger tillkommit under pandemin. I vissa fall har ansvaret för trängselkontrollerna lagts helt på livsmedelskontrollenheten, vilket har medfört att man inte har hunnit med livsmedelskontrollen som planerat.
– Vi förstår att kontrollmyndigheterna behöver prioritera och att det på många håll är ansträngt. Då gäller det att hitta lösningar som gör att livsmedelskontrollen ändå kan utföras. Många myndigheter har kunnat anpassa sin kontroll till rådande omständigheter, och exempelvis genomfört digitala inspektioner, berättar Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid kontrolledningsavdelningen på Livsmedelsverket.
Hon poängterar att livsmedelskontroll är en samhällsviktig verksamhet, som behöver fortsätta även under en pandemi.
– Vi ska fortsatt kunna vara trygga med att vi har säker mat och säkert dricksvatten i Sverige, säger Helena Storbjörk Windahl.
Läs hela artikeln här.