Livsmedelsstrategins nya plan kostar 846 miljoner
I slutet av december presenterade regeringen den nya handlingsplanen för den nationella livsmedelsstrategin. Sammantaget rör det sig enligt regeringen om satsningar på 122 miljoner kronor årligen fram till och med 2025. Enligt regeringens beslut om den nya Livsmedelsstrategin avsätts totalt 846 miljoner kronor fram till 2025, varav 114 miljoner extra under 2020. – Genom handlingsplanen […]
I slutet av december presenterade regeringen den nya handlingsplanen för den nationella livsmedelsstrategin. Sammantaget rör det sig enligt regeringen om satsningar på 122 miljoner kronor årligen fram till och med 2025.
Enligt regeringens beslut om den nya Livsmedelsstrategin avsätts totalt 846 miljoner kronor fram till 2025, varav 114 miljoner extra under 2020.
– Genom handlingsplanen kommer vi att öka attraktiviteten, stärka innovationskraften och lönsamheten och i ett längre perspektiv bidrar handlingsplanen på så sätt till ett strukturerat arbete med de utmaningar som finns i hela livsmedelskedjan, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i ett pressmeddelande.
Från LRF:s håll uttrycks besvikelse över planen.
– Det är bra att den sträcker sig fram till och med 2025, men budgeten är halverad jämfört med tidigare plan och med förslaget från i somras från Tillväxt- och Jordbruksverket. Det gör mig mycket bekymrad, säger LRFs riksförbundsordförande Palle Borgström i en kommentar till Land Lantbruk.
Perspektivet på arbetet med den nya handlingsplanen är genomgående långsiktigt men det finns också preciseringar i ett kortare perspektiv i besluten för respektive myndighet:
Till exempel får Jordbruksverket under 2020 använda två miljoner kronor för att ta fram förslag på en databasinfrastruktur för lantbruket för att systematiskt lagra och använda data.
Vinnova får under 2020 använda högst fem miljoner kronor för innovationsfrämjande arbete med fokus på livsmedelskedja och det statliga forskningsrådet Formas får under 2020 använda högst 47 miljoner kronor för att finansiera det nationella forskningsprogrammet för livsmedel.