Jordbruksverket har lämnat en rapport till regeringen angående välfärden hos svenska minkar som hålls för produktion av päls. Rapporten visar att svenska minkar generellt har fått det bättre men att mer forskning krävs för att göra en helt korrekt bedömning.

I januari 2018 fick Jordbruksverket uppdrag av regeringen att utvärdera minkars välfärd. Fokus i utvärderingen är om minkar kan bete sig naturligt på det sätt som de hålls idag.

– Vi har funnit att generellt har minkarna fått det bättre sedan vi beslutade om nya och skärpta djurskyddsregler år 2012. Uppgifter från länsstyrelsens kontrollbesök och även data från minknäringens omsorgsprogram visar på färre brister och en bättre djurmiljö, säger Karin Åhl, utredare och sakkunnig på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Mer forskning behövs

Jordbruksverjets rapport visar också att det ännu inte är möjligt att utvärdera effekten av nuvarande regler på djurvälfärden. Det finns idag till exempel inga uppgifter på hur vanligt beteendestörningar är hos mink som hålls enligt de nya reglerna. För att ta reda på detta föreslås ytterligare studier som undersöker minkens beteenden under hela dygnet, under alla årstider, och i de system mink hålls idag.

I yttrandet från det vetenskapliga rådet för djurskydd vid SLU är det inte tydligt vilka beteenden som mink är starkt motiverade för. Rådet bedömer inte att mink behöver badvatten, en bedömning som dock inte delas av alla forskare. Från Jordbruksverket menar man att rådets yttrande stödjer dagens regler om hur mink ska hållas i etagebur med ligghyllor, bolåda med bäddmaterial och berikningsföremål som byts ut.

– Vår slutsats är att den vetenskapliga forskning som finns stödjer de regler vi införde 2012 och att våra regler tillsammans med näringens egna omsorgsprogram för mink har förbättrat djurvälfärden, säger Karin Åhl.