Ny app ska ge koll på antibiotika
Distriktsveterinärerna lanserar smartphone-applikationen Vägvisaren – klok antibiotika, som förenklar användningen av antibiotika i vardagen. Verktyget har utvecklats tillsammans med Strama-nätverket för att kunna fungera som en vägvisare för klok användning av antibiotika och en hållbar och säker vård för landets djur, och riktar sig till personal inom djurens hälso- och sjukvård. Appen kan laddas ner […]
Distriktsveterinärerna lanserar smartphone-applikationen Vägvisaren – klok antibiotika, som förenklar användningen av antibiotika i vardagen.
Verktyget har utvecklats tillsammans med Strama-nätverket för att kunna fungera som en vägvisare för klok användning av antibiotika och en hållbar och säker vård för landets djur, och riktar sig till personal inom djurens hälso- och sjukvård.
Appen kan laddas ner av alla och innehåller både rekommendationer om val och dosering av antibiotika och allmänna råd om antibiotikabehandling och när sådan kan undvikas. Målet är förstås att använda rätt antibiotika vid rätt tillfälle.
– Sverige ligger väldigt bra till jämfört med många andra länder, men genom att ständigt jobba med frågor om vårdhygien och riktlinjer för behandling vid infektioner, kan vi fortsätta ge säker vård till våra djur och samtidigt minska risken för utveckling av resistens, säger Michael Segall, överveterinär antibiotika och vårdhygien inom Distriktsveterinärerna.
Under 2024 är dessutom flera uppdateringar och förändringar planerade. Tanken är fortsatt att kortfattat samla behandlingsrekommendationer från olika källor som Läkemedelsverket, Sveriges Veterinärförbund och klinisk empiri från landets Distriktsveterinärer. Appen kommer att vara tillgänglig för alla veterinärer i Sverige som en vägvisare för en klok användning av antibiotika och en hållbar och säker vård för landets djur.
Sveriges veterinärförbunds antibiotikapolicy utgör grunden för innehållet i appen, och finns för flera djurslag. Sedan starten har ny kunskap och erfarenhet tillkommit. Rekommendationer ändras, ny kunskap tillkommer och informationen i appen kommer löpande att uppdateras för att återspegla de senaste rekommendationerna och hur Distriktsveterinärerna jobbar.
Appen är gratis och finns för både Android och Iphone samt som webbversion och hittas där appar finns.