Nya möjligheter att bromsa hundars åldrande
Forskning om åldersrelaterade sjukdomar och livslängd hos hundar gör betydande framsteg. Två lovande projekt, utvecklingen av läkemedlet LOY-002 och studier av rapamycin, fokuserar på att förbättra hundars hälsosamma livslängd genom att motverka biologiska förändringar kopplade till åldrande.
Det amerikanska bioteknikföretaget Loyal har utvecklat LOY-002, ett läkemedel som syftar till att minska metabola förändringar, skörhet och insulinrelaterade åldersförändringar. Enligt företagets grundare och vd Celine Halioua kan läkemedlet ge hundar minst ett extra år av hälsosamt liv.
– Vi utvecklar inte ett botemedel mot döden. Det här är ett läkemedel som kan förlänga hälsosamma år genom att bromsa själva åldringsprocessen, säger Celine Halioua i en intervju med The Guardian
LOY-002 har designats med utgångspunkt i att åldringsprocesser hos hundar och människor har biologiska likheter. Hundar delar våra miljöer och vanor på ett sätt som laboratoriemöss inte gör. Det gör att deras åldersrelaterade sjukdomar är relevanta även för studier av människors hälsa.
Parallellt med detta driver forskare vid University of Washington det storskaliga Dog Aging Project. Här undersöker forskarna rapamycin – ett läkemedel som används för att förhindra organavstötning vid transplantationer.
Studien har visat att låga doser av rapamycin kan förlänga livslängden. Det kan även förbättra hjärt- och kognitiva funktioner hos hundar genom att reglera celltillväxt och metabolism.
– Det vi lär oss av hundarna motsvarar ett 40-årigt långtidsprojekt på människor. Men med snabbare resultat, säger Daniel Promislow, biogerontolog och meddirektör för projektet.
Projektet undersöker också hur kön och sterilisation påverkar åldringsprocessen, med förhoppningar om att kunna anpassa behandlingar efter individens behov. Kate Creevy, veterinärchef för Dog Aging Project, lyfter fram läkemedlets breda potential:
– Våra resultat kan komma att ha relevans inte bara för hundar utan även för forskning kring människors åldrande. Exempelvis för kvinnor före och efter klimakteriet.
Även om forskningen fortfarande befinner sig i sina tidiga faser, visar både LOY-002 och rapamycin lovande resultat. Om framstegen håller i sig kan de bidra till en bättre förståelse för åldrandets biologiska mekanismer. De kan också erbjuda nya verktyg för att förbättra livskvaliteten för äldre hundar – och kanske även människor.