Nytt avtal är klart!
Sveriges Veterinärförbund (SVF) och Gröna arbetsgivare har nått en överenskommelse om kollektivavtalen på privat sektor. Avtalen, som omfattar Djursjukvård och Djurparker samt Hushållningssällskap och Husdjursföreningar, har varit föremål för förhandling under våren 2023. Resultatet är ett 24-månaders avtal med en löneökningstakt på 7,4 procent. Sveriges Veterinärförbund (SVF) och Gröna arbetsgivare har suttit i förhandling om […]
Sveriges Veterinärförbund (SVF) och Gröna arbetsgivare har nått en överenskommelse om kollektivavtalen på privat sektor. Avtalen, som omfattar Djursjukvård och Djurparker samt Hushållningssällskap och Husdjursföreningar, har varit föremål för förhandling under våren 2023. Resultatet är ett 24-månaders avtal med en löneökningstakt på 7,4 procent.
Sveriges Veterinärförbund (SVF) och Gröna arbetsgivare har suttit i förhandling om kollektivavtalen på privat sektor. Samtliga avtal hos Gröna arbetsgivare har löpt ut och varit föremål för förhandling under våren 2023, samtidigt som industrins avtalsrörelse har pågått. SVF är part i två av dessa avtal: dels kollektivavtal för tjänstemän inom Djursjukvård och Djurparker, dels inom Hushållningssällskap och Husdjursföreningar.
SVF har under hela avtalsprocessen haft en förhandlingsdelegation som har sammanfattat förbundets yrkanden inför förhandling. Från arbetsgivarnas håll har man agerat på samma vis. Förhandlingarna föregicks av samordning med övriga fackliga organisationer, där de olika facken enades om en rad yrkanden. Man säkerställde samtidigt att de olika fackförbunden inte skulle komma att motarbeta varandra.
Resultatet blev att märket för industrin slår igenom även hos Gröna arbetsgivare, vilket innebär en avtalsperiod på 24 månader där löneökningstakten är 7,4 procent för hela perioden. För 2023 är det 3,9 procent och 3,1 procent för 2024. Av detta avsätts 0,2 procent till flexpensioner. Avtalets konstruktion förblir densamma som förra avtalet. Om man inte kommer överens om annat utrymme lokalt ska arbetsgivaren se till att lönerna ökar med minst märkesnivån.
Båda sidor förde fram yrkanden, men få fick gehör. Arbetsgivarparten önskade utökat övertidsuttag samt att dela upp året i begränsningsperioder, vilket SVF motsatte sig. Arbetsgivaren ville dessutom ha utökad lokal dispositivitet av kollektivavtalet, vilket innebär möjlighet avvika från regler i kollektivavtalet med enskilda medarbetare eller lokal part. Även detta motsatte sig SVF då inställningen är att dagens möjligheter till detta är fullt tillräckliga.
Det SVF inte lyckades få igenom är att få övertidsersättning direkt när övertiden uppstår. Liksom tidigare blir det efter 30 minuter. SVF fick inte heller igenom lättnader vad gäller kvittningsrätt av föräldrapenningtillägg.
Det som SVF och Gröna arbetsgivare enades kring är att utveckla arbetsgivarens ökade verksamhetsansvar, för att minska etisk stress för den enskilde veterinären, samt förtsatta diskussioner om villkor för kompetensutveckling och specialistutbildning. Arbetstidsfrågor såsom OB, övertid och beredskap kommer parterna ta ett helhetsgrepp kring och inrätta en arbetsgrupp för att hantera och föreslå centrala regleringar.
Är SVF nöjda med resultatet?
– Nja, vi förstår att vi inte får igenom några stora förändringar under själva förhandlingen, och det blir detsamma för arbetsgivaren. Däremot är vi nöjda med de utvecklingsfrågor som vi kommer att jobba vidare med som parter. All utveckling sker i samverkan, precis som i fallet med framgångsrikt arbetsmiljöarbete, säger Björn Santesson, ombudsman på SVF.
När det gäller lönerna pågår ett fortlöpande samarbete mellan SVF och Gröna arbetsgivare som syftar till att stötta lokala parter i lönesättningen. Som tidigare har rapporterats har veterinärer en löneutveckling som överstiger märkesnivåerna med råge. Veterinärer har bättre löneutveckling än de flesta övriga arbetstagare på arbetsmarknaden om man ser till den statistik som finns på Saco lönesök.