Regeringens beslut att låta Konkurrensverket utreda prissättningen inom djursjukvården välkomnas av Gröna arbetsgivare. De är både arbetsgivar- och branschorganisation för Svensk Djursjukvård. Syftet med utredningen är att skapa större insyn i prissättningen av veterinärtjänster och att möjliggöra internationella jämförelser.

– Konkurrensverkets utredning kan förhoppningsvis leda till att debatten om prissättning av djursjukvård rensas från felaktigheter, säger Emma Terander, branschansvarig för Svensk Djursjukvård.

Samtidigt framhåller organisationen att djursjukvård skiljer sig från många andra tjänster. Det är redan möjligt att ange fasta priser för förebyggande vård, såsom vaccinationer. Men det är betydligt svårare att på förhand beräkna kostnader för komplicerade medicinska utredningar och kirurgiska ingrepp.

– Vid avancerad kirurgi kan det uppstå oväntade komplikationer eller nya medicinska faktorer. Det gör att ett fast pris från början inte alltid är realistiskt, förklarar Emma Terander.

Gröna arbetsgivare betonar också att internationella prisjämförelser måste ta hänsyn till de särskilda krav och förutsättningar som gäller i Sverige. Här ställer man höga krav på hygien, antibiotikaanvändning, personalutbildning och arbetsmiljö, vilket bidrar till både hög vårdkvalitet och ökade kostnader.

Djursjukvård är dessutom en bransch som kräver dygnet runt-beredskap och högspecialiserad kompetens.

– Tillgänglig och högteknologisk vård är avgörande. Men det innebär också utmaningar för att driva en ekonomiskt hållbar verksamhet, avslutar Emma Terander.