Ökad vaksamhet och fler provtagningar
Utbrottet av afrikansk svinpest bland vildsvin utanför Fagersta har ökat vaksamheten över landet. Såväl jägare och grisproducenter som allmänhet är aktiva i att rapportera misstankar. Ansvariga myndigheter beslutar också om provtagning vid betydligt lägre misstankar än före utbrottet. Syftet är att bidra till att bekräfta att utbrottet är avgränsat till Fagersta. – Vi får många […]
Utbrottet av afrikansk svinpest bland vildsvin utanför Fagersta har ökat vaksamheten över landet. Såväl jägare och grisproducenter som allmänhet är aktiva i att rapportera misstankar.
Ansvariga myndigheter beslutar också om provtagning vid betydligt lägre misstankar än före utbrottet. Syftet är att bidra till att bekräfta att utbrottet är avgränsat till Fagersta.
– Vi får många frågor i samband med provtagning och spärr på tamgrisbesättningar i olika delar av landet. Vi förstår att myndighetsbeslut om ”spärrad besättning till följd av misstanke om afrikansk svinpest” kan väcka både oro och frågor. Men det är viktigt att komma ihåg att detta är en åtgärd som görs flera gånger per år enligt ordinarie rutiner. Om en allvarlig djursmitta påvisas ska vi ha minimerat risken för spridning. Samtidigt vill vi vara tydliga med att det nu sker fler provtagningar på lägre misstankegrader för afrikansk svinpest. Det handlar om att öka tryggheten, säger Lena Hellqvist Björnerot, Sveriges chefsveterinär, Jordbruksverket.
Om resultatet skulle vara positivt för afrikansk svinpest så kommer det skyndsamt att meddelas. Direktkontakt tas med berörd djurägare och det kommuniceras dessutom via en rad andra kanaler (webb, media, informationsmöten etcetera).
I samband med beslut om provtagning på tamgrisbesättningar på grund av misstanke om afrikansk svinpest meddelar samtidigt Jordbruksverket beslut om spärr av den aktuella gården.
Spärrbeslut ska alltid meddelas när det finns en misstanke om smitta. Beslutet innebär bland annat att inga djur får lämna gården. Så snart SVA har analyserat proven och dessa är negativa häver Jordbruksverket spärren.
Graden av misstanke kan variera från att det bedöms som låg sannolikhet att symtomen är orsakade av afrikansk svinpest till att det verkligen finns skäl för misstanke.
För att ha ett känsligt övervakningssystem som bidrar till upptäckt av fall är uppmaningen till djurägare och veterinärer att höra av sig även om misstankegraden är låg och tröskeln är också låg för att ta in prov.
Under tiden prover analyseras kan besättningen beläggas med spärr, för att förhindra en vidare spridning i det fall svaret skulle vara positivt.