Om möss, och människor som fångar dem
I en debattartikel i Svensk Veterinärtidning uppmärksammar fyra forskare att den vanliga slagfällan för mus ofta innebär ett onödigt lidande då många typer av fällor leder till ett ineffektivt och utdraget dödsförlopp. Även levandefångst av mus kan medföra ett onödigt lidande, då musen riskerar att dö av stress i fällan. Erfarenheter från test utförda på […]
I en debattartikel i Svensk Veterinärtidning uppmärksammar fyra forskare att den vanliga slagfällan för mus ofta innebär ett onödigt lidande då många typer av fällor leder till ett ineffektivt och utdraget dödsförlopp. Även levandefångst av mus kan medföra ett onödigt lidande, då musen riskerar att dö av stress i fällan.
Erfarenheter från test utförda på uppdrag av Naturvårdsverket föranleder författarna att lyfta behov och förslag om förbättringar, både rörande fällkonstruktioner och regelverket runt typgodkännande. Tester som har genomförts på nya varianter av slagfällor visar nämligen att mössen inte dör direkt. Vid ”korrekt” träff på nacken bryts nackkotorna inte av, vilket har verifierats genom röntgen och obduktion. Musen kläms fast men är vid medvetande och kvävs långsamt till döds. Att strypa, kväva, eller hänga ett djur till döds finns inte med som tillåten metod för möss som faller under djurskyddslagstiftningen, något som alltså vilda möss kan utsättas för i slagfällor.
Det finns dock slagfällor för smågnagare som ger omedelbar medvetslöshet och död varför det är rimligt att ställa krav på omedelbar medvetslöshet för slagfällor för möss. Det är också rimligt, menar forskarna, att både ställa krav på att konstruktörer av fällor ska utveckla redskap med säkrare funktion och att föreskrifterna ska kräva att 100 procent av testfångsterna blir korrekta för att en fälla ska bli typgodkänd.
Icke godkända fällor får säljas men inte användas, vilket inte alla känner till. Då icke typgodkända fällor riskerar att leda till onödigt lidande menar forskarna att involverade myndigheter, såsom Naturvårdsverket och Konsumentverket, skyndsamt tar fram förslag på hur försäljning och användning av olagliga fällor kan stoppas. Informationskampanjer från försäljare och myndigheter kan bidra till ökat medvetande om detta, men även konsumenterna har eget ansvar att ta reda på vad som gäller vid denna form av jakt.
Läs debattartikeln i sin helhet på SLU.se
Bild: Typgodkänt dödande fångstredskap S8, slagfälla för mus. Träff på nacken innebär inte direkt medvetslöshet för musen, utan död genom kvävning. Foto: Erik Ågren.