Forskare från bland annat Uppsala universitet, Linköpings universitet och Universidade de São Paulo utsatte Hy-Line White-höns för oregelbundna ljusförhållanden och analyserade sedan epigenetiska markörer i tallkottkörteln – en struktur i hjärnan som styr dygnsrytm, melatoninproduktion och hormonell reglering. Resultaten visade att nästan alla epigenetiska könsskillnader i honor försvann under ljusstress, särskilt på Z-kromosomen (höns har könskromosomerna Z och W, där honor är ZW och hanar ZZ).

Även om skillnader i genuttryck mellan könen fanns kvar, tyder resultaten på att miljöstörningar som oregelbundet ljus kan ”lura” det epigenetiska systemet att reglera hanar och honor mer lika än normalt. Forskarna menar att detta kan påverka stressrespons, fortplantning, beteende och dygnsrytm – funktioner som är beroende av en finstilt samverkan mellan könshormoner och miljösignaler.

För veterinärer som arbetar med fjäderfä, försöksdjur eller miljöstyrd djurhållning lyfter studien en viktig men ofta förbisedd aspekt: att ljus inte bara styr aktivitet och vila – det kan också påverka djurens inre biologi på subtil, könsspecifik och långsiktig nivå.

Studien väcker också bredare frågor om välfärd, försöksdjursetik och One Health, i och med att epigenetiska mekanismer är snarlika hos många arter – inklusive människa. Effekterna av ljusstörningar skulle kunna spegla de problem man ser vid exempelvis skiftarbete, kronisk stress eller dygnsrytmrubbningar.

Läs den hela vetenskapliga artikeln här.

Oregelbundet ljus och epigenetik hos höns
  • Forskningsmodell: Höns utsattes för oförutsägbara ljusförhållanden.
  • Resultat: Nästan alla epigenetiska könsskillnader hos honor försvann under ljusstress.
  • Påverkan: Tallkottkörteln visade avvikande mönster i DNA-metylering, särskilt på Z-kromosomen.
  • Relevans: Miljöstyrning med ljus kan ha djupare effekter än man tidigare anat.