Rapportera in misstänkta biverkningar vid vaccination mot blåtunga
Ett utbrott av virussjukdomen blåtunga har upptäckts i Sverige för första gången sedan 2010. I nuläget finns endast nödvacciner tillgängliga, med begränsad dokumentation om biverkningar. Därför uppmanar Läkemedelsverket till att snabbt rapportera in misstänkta biverkningar efter vaccination till Läkemedelsverkets e-tjänst.
Läkemedelsverket bistår genom att godkänna licenser för vaccination mot blåtunga serotyp 3. Blåtunga finns i flera varianter, så kallade serotyper. Den variant som sprids nu är serotyp 3 (BTV-3) och har hittills orsakat mer allvarliga symptom än den variant som drabbade Sverige 2008.
Eftersom blåtunga sprids via insekter är det svårt att skydda djuren. Det finns vaccin som kan skydda mot allvarliga sjukdomssymtom och dödsfall. Vaccination är frivillig och bekostas av djurägaren.
I nuläget har EU inga godkända vacciner mot blåtunga. Dock har så kallade nödvacciner snabbt tagits fram för att skydda djur mot akut sjukdom. Sedan 13 september 2024 har Jordbruksverket godkänt vaccination mot blåtunga.
Det finns i nuläget begränsad dokumentation angående biverkningar av nödvaccinerna jämfört med godkända läkemedel. Det kan vara svårt att särskilja sjukdomssymtom och biverkningar efter vaccination mot blåtunga.
Läkemedelsverket uppmanar till skyndsam rapportering av misstänkta biverkningar efter vaccination mot Blåtunga serotyp-3 via deras e-tjänst. Alla får rapportera, även djurägare.