Rekordlåga nivåer av campylobacter
Sverige är ett av de länder i världen som kommit längst i att minimera förekomsten av campylobacter i kyckling. Svensk Fågel räknar varje år ihop ett medeltal för campylobacterförekomst i svenska kycklingflockar. Siffrorna för 2019 blev rekordlåga och hamnade utslaget över året på endast 4,6 procent, en halvering jämfört med föregående år. I övriga Europa […]
Sverige är ett av de länder i världen som kommit längst i att minimera förekomsten av campylobacter i kyckling. Svensk Fågel räknar varje år ihop ett medeltal för campylobacterförekomst i svenska kycklingflockar. Siffrorna för 2019 blev rekordlåga och hamnade utslaget över året på endast 4,6 procent, en halvering jämfört med föregående år. I övriga Europa är ett medeltal på 50-80 procent inte ovanligt enligt Pia Gustavsson, veterinär på Svensk Fågel.
– Det är glädjande att arbetet med framför allt förebyggande hygieninsatser i kycklinguppfödningen har gett så bra resultat. Nu tror och hoppas vi att den positiva trenden ska hålla i sig säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.