Huruvida Distriktsveterinärernas verksamhet är konkurrensneutral, ändamålsenlig, effektiv och uppfyller sitt uppdrag är frågor som allt oftare lyfts till debatt. Nu utreser Riksrevisionen om regeringen har gett Jordbruksverket tillräckliga förutsättningar att uppfylla sitt uppdrag, och om Jordbruksverket säkerställer att Distriktsveterinärernas verksamhet bedrivs effektivt konkurrensneutralt.

Bakgrunden till granskningen är att marknaden för djursjukvård har förändrats sedan den förra utredningen 2007. Förändringarna har bland annat påverkat var Distriktsveterinärerna behöver finnas och deras möjligheter att rekrytera personal. Distriktsveterinärernas verksamhet är främst avgiftsfinansierad och den bedrivs delvis i konkurrens med privata aktörer.

Distriktsveterinärverksamheten analyserades senast 2007 genom Veterinärutredningen (SOU 2007:24). Sedan dess har marknaden för djursjukvård förändrats. Efterfrågan på vård av lantbrukets djur har minskat medan den har ökat för sällskapsdjur. För sällskapsdjur efterfrågas också alltmer specialiserad vård. I takt med detta har också behovet av veterinärer ökat och det råder konkurrens om utbildad djursjukvårdspersonal. För Distriktsveterinärerna har utvecklingen medfört problem att bemanna organisationen och under 2019 kunde endast 48 procent av utannonserade veterinärtjänster tillsättas.

– Det är svårt att bedriva en avgiftsfinansierad verksamhet effektivt och konkurrensneutralt, samtidigt som det finns ett tydligt statligt uppdrag som inte kan frångås. Granskningen ska undersöka om Jordbruksverket lyckas med detta, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Resultatet av granskningen kommer i en rapport i februari 2021.