Seminarium om avmagringssjuka hos hjortdjur
Chronic wasting disease (CWD) eller avmagringssjuka hos hjortdjur är en smittsam och dödlig sjukdom och tillhör en grupp av sjukdomar som innefattar även BSE hos nötkreatur, scrapie hos får, och Creuzfeldt-Jakobs sjukdom hos människa. SLU anordnar ett seminarium i Umeå för att sprida information och olika aspekter kring sjukdomen och den pågående övervakningen. Avmagringssjuka hos […]
Chronic wasting disease (CWD) eller avmagringssjuka hos hjortdjur är en smittsam och dödlig sjukdom och tillhör en grupp av sjukdomar som innefattar även BSE hos nötkreatur, scrapie hos får, och Creuzfeldt-Jakobs sjukdom hos människa. SLU anordnar ett seminarium i Umeå för att sprida information och olika aspekter kring sjukdomen och den pågående övervakningen.
Avmagringssjuka hos hjortdjur tillhör gruppen transmissibla/överförbara spongioforma encefalopatier (TSE). TSE-sjukdomar orsakas av att kroppsegna proteiner (prioner) förändrar sin struktur och blir sjukdomsframkallande.
Avmagringssjuka hos hjortdjur kan ha stor negativ påverkan på individer och populationer av vilda, semidomesticerade och tama hjortdjur. Därigenom påverkar det också relaterade näringar och aktiviteter såsom jakt, rennäring, skogsbruk, jordbruk och konsumenter av viltkött. Det är ännu inte visat att smittan kan överföras till människa.
Våren 2016 påvisades det första fallet av avmagringssjuka i Europa och då hos vildren i Norge. Norska myndigheter har sedan dess bedrivit en intensiv övervaknings- och utrotningskampanj för att begränsa smittspridningen i landet. EU har beslutat att sex länder, däribland Sverige, ska ta prover från hjortdjur (inkl. hägnad hjort och ren) för avmagringssjuka under en treårsperiod för att övervaka förekomsten. Beslutande myndighet för övervakningen är Jordbruksverket, som samråder med Statens veterinärmedicinska anstalt, Naturvårdsverket, och Livsmedelsverket.
Det är SLU Framtidens djur och djurhälsa och Institutionen för vilt, fisk & miljö som anordnar seminariet i Umeå för att sprida information och olika aspekter kring sjukdomen och den pågående övervakningen. Seminariet är öppet för allmänheten, forskare, myndigheter och media. Inbjudna talare representerar berörda myndigheter, forskare, och organisationer. Förhandsanmälan krävs.
Tisdagen den 26 mars, Umeå Folkets Hus, 09.30 till 15.00.