SLU föreslås få ökade resurser för att bygga ut veterinärutbildningen
Näringsminister Ibrahim Baylan har presenterat ett förslag i budgetpropositionen som möjliggör utbyggnad av veterinärutbildningen på SLU. Det handlar om resurser som möjliggör nya utbildningsplatser samt för nya lokaler och annat som krävs för att kunna ge en utvecklad veterinärutbildning på bästa möjliga sätt och bidra till att lösa veterinärbristen. – Jag är väldigt glad och […]
Näringsminister Ibrahim Baylan har presenterat ett förslag i budgetpropositionen som möjliggör utbyggnad av veterinärutbildningen på SLU.
Det handlar om resurser som möjliggör nya utbildningsplatser samt för nya lokaler och annat som krävs för att kunna ge en utvecklad veterinärutbildning på bästa möjliga sätt och bidra till att lösa veterinärbristen.
– Jag är väldigt glad och tacksam över att regeringen förstått allvaret och kunnat möta oss i den här frågan. En fråga som är viktig för både djurägare och samhället i stort. Vi kommer nu att direkt påbörja arbetet så vi kan ta emot fler studenter så fort som möjligt, säger SLU:s rektor Maria Knutson Wedel.
Nu antas 103 nya studenter årligen till veterinärutbildningen, vilken också är en av SLU:s mest sökta utbildningar. I budgetpropositionen förslås att utbildningen får ett tillskott på 37,5 miljoner kronor för 2022 för att successivt öka till 71 miljoner kronor till 2027.
Som en kommentar på näringsministerns förslag påpekar Sveriges Veterinärförbund behovet av omedelbara, faktabaserade åtgärder som kan ge betydligt snabbare resultat än de långsiktiga åtgärder som han lägger fram. Till exempel anser man ”att det krävs en översyn av den veterinära yrkesrollen, en markant förbättring av arbetsvillkor, arbetsmiljö och lönenivåer för att kunna skapa ett hållbart arbetsliv för att kunna behålla veterinärer i yrket. Att utbilda fler veterinärer och djursjukskötare är en viktig, men mycket långsiktig åtgärd där effekten dessutom kan äventyras utan en grundlig översyn av arbetsmiljö och villkor. Det finns en överhängande risk att vi kommer att se en fortsatt negativ utveckling där veterinärer lämnar yrket i förtid på grund av undermåliga arbetsvillkor”.
Läs hela kommentaren från Sveriges Veterinärförbund här.
Läs hela pressmedelandet från SLU här.