Stallförsök ska minska glappet mellan forskning och praktik
För att göra forskningsresultat mer tillgängliga och användbara för lantbrukare lanserar nu Stiftelsen Lantbruksforskning och Kunskapsnav Animalieproduktion ett nytt initiativ – Stallförsök. Genom kortare och mer praktiskt förankrade studier direkt på gårdar hoppas man minska avståndet mellan forskning och verklig tillämpning.

Under 2025 inleder båda organisationerna en pilotomgång och avsätter en miljon kronor vardera för att testa modellen i praktiken. Växa, som utför det första projektet, kommer att undersöka energiåtgången för olika typer av mjölkrobotar.
– Tanken är att med ett kortare och snabbare försök i nära samarbete med och på gårdsnivå kommer vi att kunna minska glappet mellan forskning och praktik. Det kommer bli enklare att ge lantbrukarna handfasta forskningsbaserade råd kring lantbrukets alla djur, säger Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning.
Vill skapa ett långsiktigt samarbete
Både Stiftelsen Lantbruksforskning och Kunskapsnav Animalieproduktion ser Stallförsök som en viktig pusselbit för att stärka svensk animalieproduktion. En målsättning är att utveckla ett långsiktigt samarbete mellan flera aktörer inom branschen.
– Vi vill använda stallförsöken för att utveckla och förbättra alla grenar inom lantbrukets animalieområden. Med Kunskapsnav Animalieproduktions redan pågående samarbete med rådgivningsföretag som Gård- och djurhälsan och Växa har vi en bra plattform för att hantera beställningsprocessen och utförandet av försöken, säger Emma Olsson, tf enhetschef på Kunskapsnav Animalieproduktion. För att säkerställa att Stallförsök kan bli en varaktig del av forskningslandskapet söker organisationerna nu långsiktig finansiering.
För att säkerställa att Stallförsök kan bli en varaktig del av forskningslandskapet söker organisationerna nu långsiktig finansiering.
– Just nu tittar vi på flera olika finansieringsmöjligheter både från näring och myndighetshåll, säger Mattias Norrby.
Inspirerad av växtodlingsförsök
Modellen för Stallförsök är inspirerad av de samordnade fältförsöken inom växtodling, där beställningar av försök styrs av ett branschråd. Inom Stallförsök planerar man att använda Kunskapsnav Animalieproduktions analysgrupper för att identifiera relevanta frågeställningar.
– Vi ser stor potential i att använda en liknande struktur som Sverigeförsöken för att säkerställa att stallförsöken får hög kvalitet och praktisk relevans, säger Mattias Norrby.
Ansökningar om att genomföra försök kommer att granskas av Stiftelsen Lantbruksforskning, som säkerställer att vetenskapliga principer följs och att resultaten blir tillförlitliga.
Med Stallförsök tar svensk animalieforskning ett steg närmare den praktiska verkligheten – och lantbrukarna får snabbare tillgång till ny kunskap som kan förbättra verksamheten.