Av de tre strandade valarna lyckades en individ ta sig loss och återvända till havet. En ung hane och en ung hona, dog. Efter att ha bärgats till hamnen i Båstad, fraktades de till SVA i Uppsala för noggranna undersökningar. Trots att inga omedelbara sjukdomstecken påträffades, är orsaken till strandningen fortfarande oklar.

Ett multidisciplinärt team av veterinärer och marinbiologer från både SVA och Naturhistoriska riksmuseet (NRM) deltog i undersökningen. Valarna var båda ca 3,5 meter långa, hanen vägde 522 kg och honan 409 kg. De bedömdes vara i gott fysiskt skick, utan några uppenbara patologiska förändringar.

– Eftersom så få näbbvalar har obducerats i världen, är varje individ värdefull och bidrar med viktig information om arten. Deras huvuden har genomgått CT-skanning. Vi har tagit prover för vidare mikroskopiska och mikrobiologiska undersökningar, säger Moa Naalisvaara Engman, marinbiolog vid SVA.

Strandningen vid Bjärehalvön är en del av ett till synes ökande mönster av strandade Sowerbys näbbvalar i Sverige. Detta trots att dessa djur vanligtvis lever på stora djup i Nordatlanten.

Tidigare strandningar inkluderar en individ i Joggesö, Blekinge, 2015, tre individer i Åbyfjorden, Bohuslän, 2019, och en traumatiskt skadad individ i Öckerö utanför Göteborg 2020. Samtliga var, liksom de senaste fallen, unga och ej könsmogna individer. De underliggande orsakerna är oklara, vilket framhäver behovet av ytterligare forskning och övervakning.

De nyligen undersökta valarnas kranier kommer att bevaras i NRM skelettsamling. Ett stort antal prover har sparats i både NRM miljöprovbank och SVA biobank. Proverna kommer vara värdefulla för framtida studier om miljögifter, genetik, samt sjukdomsalstrande bakterier och virus.

Bildtext: Näbbvalarna undersöks i SVA:s obduktionssal.