När coronapandemin var ett faktum var SVA en av de myndigheter som stod bäst rustade för att möta krisen och stötta samhället med att analysera provsvar. Med erfarenhet av att köra stora provflöden kunde myndigheten avlasta humansjukvården.

När coronautbrottet var ett faktum fanns en stor förförståelse på SVA för vad pandemin skulle kunna innebära för samhället. Det säger Ann Lindberg, generaldirektör vid SVA. Sitt påstående grundar hon på det faktum att SVA, som Folkhälsomyndighetens motpart på djursidan, har vana vid att hantera stora smittutbrott på djur.

– Dessutom, fortsätter hon, rörde det sig faktiskt om en smitta som hade sitt ursprung i djurriket. En typ av smitta som vi brukar ha koll på.

Enligt erfarenheter från SVA är det inte någon större skillnad på diagnostik av människa respektive djur. Den kompetens och expertis som krävs för att sätta upp diagnostik på människa finns därmed på SVA och under februari 2020 började man därför jobba med att sätta upp analysen, få den att fungera och titta på passande IT-lösningar.

I början fick man bara in ett fåtal prover att analysera och det skulle dröja till efter den 20 mars innan det blev en större skillnad. Då började medier, men tidningen ATL i spetsen, uppmärksamma att SVA kunde hjälpa till med analyser. Det blev startskottet för att sjukvårdsregionerna började höra av sig till SVA.

Den stora lärdomen efter ett år med pandemin är att SVA har en stor potential att avlasta humansjukvården vid behov, framförallt i lägen av förhöjd beredskap och kriser i samhället.

– Vi kan skala upp vår verksamhet, inte minst eftersom vi är vana vid att köra stora flöden av prover, säger Henrik Ericsson, chef för mikrobiologiska avdelningen på SVA.

På SVA är man övertygade om att det kommer att komma fler pandemier i framtiden. Vad konsekvenserna blir av dem beror på vad vi har lärt oss av den här pandemin. För Oskar Ekelund, överläkare och verksamhetschef på Klinisk mikrobiologi på Region Kronoberg var samarbetet med SVA en positiv upplevelse som han kommer att ta med sig.

– Vårt samarbete med SVA har visat på de bästa sidorna; på ett otroligt lösningsfokus, smidighet och proffsighet i verksamheten, säger han.


Se SVA:s film Från veterinär- till humanmedicin här.

Under coronapandemin har SVA:

…analyserat över 150 000 covidprover på SVA:s ackrediterade laboratorier.

…som mest stått för cirka sju procent av Sveriges totala diagnostik av covid-19.

…levererat 500 000 set provtagningspinnar för coronatester.

…startat ett EU-finansierat projekt som med en budget på 6,4 miljoner Euro som syftar till att ta fram nya läkemedel mot covid-19. I projektet deltar nio organisationer och företag i sex olika länder.