Bakom projektet står SVA och SLU. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap beviljar satsningen som ska pågå i tre år.

– De livsmedelsproducerande djuren spelar en viktig roll i vår försörjning. Att vi vet hur de bäst ska hanteras i en krissituation är avgörande för en stark svensk beredskap, säger Renée Båge, professor i husdjursproduktion vid SLU.

Projektets syfte är att förbättra rutiner, samarbeten och kunskap om hur man hanterar lantbrukets djur vid katastrofer som bränder, översvämningar och kemiska utsläpp. Men även sällskaps- och tjänstedjur, som polishundar, ingår i arbetet.

Annons:
Annons:

– Kriget i Ukraina har visat hur viktiga husdjur är för människor. De skänker både trygghet och motivation. Därför är det angeläget att vi lär oss hur vi bäst skyddar dem i en kris, säger Renée Båge.

På SVA är Ylva Persson, statsveterinär och projektledare, en av nyckelpersonerna. Hon ser ett ökat behov av beredskap för djur, särskilt med tanke på extremväder och potentiella krigshot.

– Att lära av varandra och knyta samman kompetenser blir avgörande för att stärka vår beredskap. Våra erfarenheter av att bekämpa smittsamma djursjukdomar ger en viktig grund att bygga vidare på, säger Ylva Persson.

SLU planerar även utbildningsinsatser inom veterinärmedicin och djurhantering vid kriser. Projektet, som ska vara klart 2027, ska resultera i konkreta förslag på hur ett katastrofmedicinskt centrum för djur kan organiseras och fungera i praktiken.