Låga taurinnivåer har kopplats till hjärtsjukdomar som dilaterad kardiomyopati (DCM). Särskilt hos engelska cocker spaniels som är överrepresenterade vad gäller sjukdomens förekomst. Forskarnas slutsats är att taurinberikning av hundfoder skulle kunna minska risken för dessa sjukdomar.

Studien är den första omfattande kartläggningen av sambandet mellan taurinnivåer och klinisk status i en större hundpopulation. Forskarna undersökte också sambandet mellan taurinnivåer och näringsinnehållet i olika typer av foder.

– Vår studie visar att många till synes friska cocker spaniels har låga taurinhalter i blodet. Därmed löper de ökad risk att utveckla allvarlig hjärtsjukdom och andra sjukdomslidanden om detta inte uppmärksammas i tid. Det finns god anledning att tro att merparten av alla fall av DCM och hjärtsvikt hos engelsk cocker spaniel kan undvikas, eller botas. Om djurägare, uppfödare, veterinärer och, inte minst, foderbolag får rätt kunskap om vissa individers behov av dietärt tillskott för att upprätthålla tillräckliga taurinhalter, säger Karin Kriström, doktorand, veterinärmedicinsk specialist i kardiologi, Institutionen för kliniska vetenskaper; smådjursmedicin SLU.

Resultaten visade att foder som innehåller rött kött som huvudsaklig proteinkälla generellt hade lägre taurinnivåer, vilket påverkade hundarnas blodvärden negativt.
Forskarlaget har även undersökt patienter med misstänkt taurinbristinducerad hjärtsjukdom vid tre stora djursjukhus i Mälardalen.

Bland dessa fanns över 25 olika raser representerade. Studien betonar vikten av att veterinärer är uppmärksamma på tecken på taurinbrist, särskilt hos raser som är predisponerade för DCM.

– Vi kommer att arbeta vidare med att utforska bakomliggande orsaker till taurinbristinducerade sjukdomstillstånd hos hundar, och problemets omfattning inom olika raser. Vi hoppas dock att vårt arbete inte ska behövas framöver, om det görs lämpliga förebyggande åtgärder för att motverka förekomst av taurinbrist i hundpopulationen, säger Ingrid Ljungvall, docent, veterinärmedicinsk specialist i kardiologi, Institutionen för kliniska vetenskaper; smådjursmedicin SLU.

Läs hela studien här.