Var femte anställd utsatt för hot
Under det senaste året har 19 procent av de som jobbar inom djursjukvård utsatts för våld eller hot om våld av djurägare vid minst ett tillfälle. Det visar en undersökning som Svensk Djursjukvård har gjort bland anställda på sina medlemsföretag. I enkäten ställdes dels frågan om den svarande upplevt våld eller hot om våld, dels […]
Under det senaste året har 19 procent av de som jobbar inom djursjukvård utsatts för våld eller hot om våld av djurägare vid minst ett tillfälle. Det visar en undersökning som Svensk Djursjukvård har gjort bland anställda på sina medlemsföretag.
I enkäten ställdes dels frågan om den svarande upplevt våld eller hot om våld, dels hur den svarande har hotats. Vad gäller hot och hot om våld finns inga identifierade internationella studier inom just djursjukvård, men det är väl belagt i forskning att förekomst av trakasserier, hot om våld och våld relaterar till fysisk och psykisk ohälsa.
Hot mottagna per telefon är vanligt för alla yrkesgrupper inom djursjukvården, men vanligast för djurvårdare och de som arbetar i reception. Det är dock främst veterinärer som blivit utsatta för våld eller hot om våld under ett fysiskt möte med djurägare. Det är även den yrkesgrupp som upplever sig mest påverkade av hoten.
– Även om det rör sig om få individer så är det väldigt allvarligt. Det här är professionella människor som i sin yrkesroll får ta emot hot från helt vanliga djurägare. Hot som påverkar dem under lång tid. Det är fullkomligt oacceptabelt, säger Johan Wiklund, ordförande i Svensk Djursjukvård.
Läs hela artikeln här!