I år firar World Animal Protection 75 år. En milstolpe för en organisation som sedan 1950 har vuxit till en global aktör med kontor från USA till Kina och ett starkt fäste i Sverige. Organisationen har kombinerat praktiskt djurskyddsarbete med opinionsbildning för att förbättra djurvälfärden världen över.

— När vi firar vårt 75-årsjubileum kan vi se tillbaka på en produktiv historia med många viktiga framgångar för djuren. Vi är verksamma i ett femtiotal länder och arbetar för att skapa en djurvänligare värld, säger Roger Pettersson, generalsekreterare för World Animal Protection Sverige.

Från Costa Rica till hela världen

Sedan starten har World Animal Protection varit redo att agera där djur lider. Det första djurhemmet för misshandlade djur öppnades i Costa Rica, vilket lade grunden för ett långsiktigt engagemang för utsatta djur. Organisationen har bland annat etablerat mobila veterinärkliniker för att behandla arbetshästar och åsnor i Colombia, Afghanistan och Kambodja. Djur som ofta tvingas arbeta under extremt tuffa förhållanden.

Katastrofhjälp är en annan central del av verksamheten. Genom åren har organisationen minskat lidandet för miljontals djur vid naturkatastrofer som översvämningar, tornados, vulkanutbrott och krig.

Vetenskap som grund för förändring

World Animal Protections kampanjarbete är starkt förankrat i forskning. Genom att kartlägga och avslöja djurplågeri driver de förändring på politisk nivå. I Sverige arbetar de just nu för att skydda kornas rätt att beta utomhus under sommaren. En rättighet som ifrågasätts i en statlig utredning.

— Vi vill också se ett mer djurvänligt och hållbart livsmedelssystem i Sverige. Att pälsdjursuppfödningen nu avvecklas är ett resultat av många års kampanjandeberättar Roger Pettersson.

Framgångar genom decennierna

Under 1980-talet lyckades organisationen driva igenom ett förbud mot handel med grodlår i Indien, vilket årligen räddar omkring 30 miljoner grodor. Samma decennium påbörjades kampanjer mot tjurfäktning, vilket har lett till förbud i flera städer i Spanien och Frankrike. På 1990-talet bidrog Libearty-kampanjen till att stoppa användningen av dansande björnar i Grekland, Turkiet och Indien.

På senare år har organisationen påverkat stora företag som Nestlé, som 2017 beslutade att fasa ut burägg ur sina produkter globalt till 2025. De har också förbättrat välfärden för grisar i Brasilien och Kina samt för kor och bufflar i Indien.

För vilda djur i frihet

När det gäller vilda djur strävar World Animal Protection efter att de ska få leva i sin naturliga miljö eller i djurvänliga reservat. De stödjer björn- och elefantreservat samt arbetar med resebranschen för att stoppa djurplågeri inom turistindustrin. I Sverige har 29 reseföretag hittills anslutit sig till organisationens djurvänliga lista.

World Animal Protection fortsätter att kämpa för en djurvänligare värld, där vetenskap, utbildning och praktiskt arbete går hand i hand. För veterinärer världen över innebär deras arbete en viktig partner i strävan efter att förbättra djurvälfärden, både lokalt och globalt.

— Vi har kommit långt, men arbetet är långt ifrån över. Vårt mål är en framtid där alla djur kan leva utan lidande, säger Roger Pettersson.

Katastrofhjälp i djurens tjänst

Katastrofhjälp har varit en central del av World Animal Protections arbete i decennier. Redan 1964 deltog organisationens föregångare, ISPA, i räddningsinsatser efter svåra översvämningar i Surinam, där tusentals sengångare, jaguarer och apor räddades från att drunkna. Det blev startskottet för ett omfattande katastrofarbete som fortsatt att utvecklas.

— Katastrofhjälp – som nu i samband med de stora bränderna i Los Angeles – har varit en viktig del av vårt arbete för djuren under många år, säger Roger Pettersson.

Efter jordbävningen i Haiti 2010, där uppåt 250 000 människor omkom, hjälpte organisationen cirka 70 000 lantbruks- och sällskapsdjur genom veterinärinsatser. Sedan 2019 har World Animal Protection stöttat insatser för att rädda vilda djur som drabbats av de förödande skogsbränderna i Brasilien, ofta anlagda av djurindustrin för att utöka markområden. I dag är organisationen aktiv i räddningsinsatser efter bränderna på USA:s västkust, där djur akut behöver hjälp.

Bildtext: Elefanter i det djurvänliga reservatet Following Giants i Thailand. 

En resa genom historien
  • 1950: World Federation for the Protection of Animals (WFPA) grundas för att påverka regeringar i Europa och Afrika att förbättra djurens välfärd.
  • 1959: International Society for the Protection of Animals (ISPA) bildas med fokus på kampanjer och djurräddning i Latinamerika, Europa och Afrika.
  • 1981: ISPA och WFPA går samman och bildar World Society for the Protection of Animals (WSPA).
  • 2010: WSPA etablerar verksamhet i Sverige.
  • 2014: Organisationen antar sitt nuvarande namn – World Animal Protection.